ZinTUIgeN is de mooiste tuin van Noord Holland. Eén hectare vol prachtige natuur.

Vogels

IJsvogel-administratie

In Natuurgekwetter vertelt Cees Verkerke over belevenissen in zijn prachtige tuin. Kleine verhalen van maximaal 140 woorden.

In de winter is het tijd om de administratie te doen. Gordijnen dicht en lampen aan. Alles op zijn tijd.

Jaarlijks komt de IJsvogelwerkgroep van de Vogelwerkgroep Alkmaar met een jaarverslag over de broedgevallen in en rond Alkmaar. Het volgt het aantal broedparen en uitgevlogen jongen. Ik kan dit jaar trots melden dat de ijsvogel in de tuin gebroed heeft en wel drie legsels heeft groot gebracht. Elk met in ieder geval minimaal drie, waargenomen, uitvliegende jongen.

Voordat ik het weet beland ik in het prachtige fotoverslag daarvan gemaakt in mijn tuin door Lidi de Boer, natuurfotografe. Al jaren legt zij mijn ijsvogels vast.

Ik kom de foto tegen van vader-ijsvogel die een kikkertje, ja een kikkkertje!, voert aan zijn jongen. Dit keer geen vis. Zelfs een ijsvogel wil wel eens iets anders… Ik mag u deze foto niet onthouden!