ZinTUIgeN is de mooiste tuin van Noord Holland. Eén hectare vol prachtige natuur.

Flora

Verstening

In Natuurgekwetter vertelt Cees Verkerke over belevenissen in zijn prachtige tuin. Kleine verhalen van maximaal 140 woorden. 

We hebben 5 miljoen tuinen in Nederland. In die tuinen zie je steeds meer dat het groen plaatsmaakt voor stenen.

Het grote verlangen van velen is een ‘onderhoudsvrije tuin’. Vroeger wenste men een ‘onderhoudsvriendelijke’. Met twee banen, kinderen en altijd maar bereikbaar zijn en actief op de sociale media is de tijd op en het groen de dupe. Soms is er zelfs helemaal geen groen meer. Tijdelijk dan. Tussen de stenen komt dan het onkruid op. De natuur laat zich nooit helemaal verjagen.

Deze verstening heeft natuurlijk gevolgen. De afvoer van het water wordt in Nederland een steeds groter probleem. Voor insecten, vlinders en andere dieren is steeds minder plek. Dat is meer dan jammer alleen. Bomen zorgen voor zuurstof en afkoeling. Planten, bevrucht door insecten, voor voedsel.

We zijn afhankelijk van de natuur maar gedragen ons zeker niet zo.