ZinTUIgeN is de mooiste tuin van Noord Holland. Eén hectare vol prachtige natuur.

Flora

Buxusmota

In Natuurgekwetter vertelt Cees Verkerke over belevenissen in zijn prachtige tuin. Kleine verhalen van maximaal 140 woorden. 

Zo beroerd klinkt het niet, zeker niet als je het snel zegt; ‘buxusmot’. ‘Engerling’ klinkt al een stuk beroerder. Bij mot maak je er al snel de verkleinvorm van; ‘motje…’ Zie je, klinkt al lang niet zo vervelend maar zo makkelijk kom ik er niet vanaf.

De buxusmot is een ware plaag. Eenmaal in je tuin dan kun je de vlag halfstok hijsen. Geef je maar over. Gedurende het hele groeiseizoen zijn er buxusmotrupsen aanwezig, die de buxus volledig kaal vreten. De plant krijgt geen kans te herstellen en zal uiteindelijk afsterven…

In onze tuin ging alles goed. Al zei ik dat nooit hardop. Het gevaar leek aan ons voorbij te gaan. Totdat tuinbezoek ons er op wees. En dan? Bevriende tuinliefhebbers hebben allemaal hun adviezen. Natuurlijk geen gif. We proberen de harde waterstraal. Maar of we er echt in geloven…