ZinTUIgeN - voor liefhebbers van groei en bloei!

ZinTUIgeN is de mooiste tuin van Noord Holland. Eén hectare vol prachtige natuur.

Flora

Heeft u iets tegen winde?

Natuurgekwetter – editie nummer 35 – ‘Cees Verkerke ziet alle aandacht uitgaan naar het beeldschermpje en getwitter. In zijn stukjes ‘natuurgekwetter’ zal hij in maximaal 140 woorden de aandacht proberen om te buigen naar de schoonheid die natuur heet.’

Heeft u iets tegen winde?

De kweker kijkt verbijsterd… Nee, dat heeft hij zeker niet. Of gaat het over de plant haagwinde? Die we in de volksmond ‘pispotje’ noemen. Een wit kelkje.

Met heel veel fantasie kun je er een ouderwetse wit-emaillen plaspot in zien. De Vlamingen noemen hem lievevrouweglazeke. Kijk, dat klinkt al een stuk aantrekkelijker!

Velen vinden het een nare woekerende slingerplant. Verschijnt overal en vermeerdert snel. Hardnekkig. Nee, ook ik ben er niet echt blij mee. In verwilderde stukken kan ik ze dan wel weer grootmoedig waarderen. Alleen daar.

Er is een fraaie gecultiveerde vorm. De blauwe slingerwinde (Iponea) is een woest aantrekkelijke klimmer. Waanzinnig fraaie helder blauwe bloemkelkjes. Blaadjes in allerlei hartvormen. Bloemen bloeien slechts één dag maar de volgende dag zijn er weer nieuwe bloemen te bewonderen. Als het zonlicht er invalt is de schoonheid onbedaarlijk.

En eenjarig…

Reageren is niet mogelijk

Thema door Anders Norén

%d bloggers liken dit: