ZinTUIgeN - voor liefhebbers van groei en bloei!

ZinTUIgeN is de mooiste tuin van Noord Holland. Eén hectare vol prachtige natuur.

Vogels

IJsvogeljong verdrinkt?!

Natuurgekwetter – editie nummer 33 – ‘Cees Verkerke ziet alle aandacht uitgaan naar het beeldschermpje en getwitter. In zijn stukjes ‘natuurgekwetter’ zal hij in maximaal 140 woorden de aandacht proberen om te buigen naar de schoonheid die natuur heet.’

Lidi, die veelvuldig vanuit de kijkhut bij de vijver prachtige foto’s van de ijsvogels maakt, komt mij melden dat er een ijsvogeljong op het punt staat te verdrinken.

Dat klinkt vreemder dan het is. Na het nestverlaten krijgt het jong van vader en moeder af en toe nog een visje. Het vissen wordt voorgedaan en dan is het zover; zelf doen! Als het verendek niet voldoende waterafstotend is of het vissen niet lukt en het hem uitput kan het snel misgaan. Slechts 25% van de jongen overleeft het eerste jaar.

Dit jong komt niet meer los van het wateroppervlak. Met een net vang ik hem. Lidi geeft hem thuis zorg, eten en liefde. Na een nacht is hij weer fit genoeg voor terugkeer. Na uitzetten ziet Lidi dat het jong actief is en een visje krijgt van een ouder.

Dat gaat goedkomen!

Reageren is niet mogelijk

Thema door Anders Norén

%d bloggers liken dit: