ZinTUIgeN is de mooiste tuin van Noord Holland. Eén hectare vol prachtige natuur.

Flora, Overige fauna

Gifspuit-schaamte?

Natuurgekwetter – editie nummer 27 – ‘Cees Verkerke ziet alle aandacht uitgaan naar het beeldschermpje en getwitter. In zijn stukjes ‘natuurgekwetter’ zal hij in maximaal 140 woorden de aandacht proberen om te buigen naar de schoonheid die natuur heet.’

Vorig jaar las ik het woord voor het eerst in de krant, ‘vlieg-schaamte…’ Wat zoveel inhoudt dat mensen niet meer durven te zeggen dat ze met het vliegtuig op vakantie gaan. Vliegen schijnt enorme milieuschade te veroorzaken.

Ik kijk naar Springwatch op BBC. Een soort Vroege Vogels in het Engels. Indrukwekkende natuuropnames. Dramatische beelden. Ik zie jonge zwaluwen overlijden door gebrek aan insecten. Ik lees op internet dat wetenschappelijke studies tonen dat de afgelopen 27 jaar 76% van de insectenomvang is teruggelopen. Een ecologische ramp.

Als mede-oorzaak wordt oa gifspuiten genoemd. Niet alleen insecten gaan ten onder. Een producent van een bekend gifmerk is aangeklaagd, en in USA ook veroordeeld, voor de ernstig ziekmakende effecten voor spuiters zelf.

Kunnen we met deze wetenschap gewoon doorgaan met spuiten? Of is er een nieuw begrijp in de maak; ‘gifspuit-schaamte…’?!