Natuurgekwetter – Week 36 – ‘Cees Verkerke ziet alle aandacht uitgaan naar het beeldschermpje en getwitter. In zijn stukjes ‘natuurgekwetter’ zal hij in maximaal 140 woorden de aandacht proberen om te buigen naar de schoonheid die natuur heet.’

Vol afgrijzen wijzen tuinbezoekers naar mijn springbalsemienen. Ik lees de verbijstering van hun gezicht. Dat ik deze plant in mijn tuin durf te hebben.

Springbalsemien heeft een slechte naam vanwege zijn enthousiaste, zeg maar explosieve, vermeerdering. Toch is de balsemien een gewenste gast in de tuin. De wind verspreidt bedwelmend zoete geur. Je ruikt hem vaak eerder dan je hem ziet.

De grootste reden van zijn aanwezigheid zijn de springzaden. Het doet mij aan vele vakanties met onze dochters terugdenken. Ik laat ze zien hoe de zaaddoos bij aanraken open knapt en het zaad ver weg schiet. Schietbalsemien is eigenlijk beter.

De (klein)kinderen raken gespannen de zaaddozen aan. Schrikken telkens weer van de katapultreactie van de zaden. Alsof dat niet leuk genoeg is blijft er van de open zaaddoos een prachtig soort vlindertje over. Hoe kun je daar niet enthousiast over worden?!