ZinTUIgeN is de mooiste tuin van Noord Holland. Eén hectare vol prachtige natuur.

Flora, Mijn tuinblog

Pleister op de wond

Pleister op de wond

Natuurgekwetter – Week 50 – ‘Cees Verkerke ziet alle aandacht uitgaan naar het beeldschermpje en getwitter. In zijn stukjes ‘natuurgekwetter’ zal hij in maximaal 140 woorden de aandacht proberen om te buigen naar de schoonheid die natuur heet.’

Pleister op de wondSlechts hier of daar zie je nog een blad aan de boom. Ik geniet nu van de prachtige vormen die zichtbaar worden. Takken die als slangen zich overal tussendoor slingeren. Het maakt dat je ziet hoe kaal de andere bomen zijn.

Het is iets als de zomerkleren naar zolder en de winterkleren uit de kast… Dat is ook precies wat er gebeurt. Voordat de bladeren vallen zuigt de boom de nuttige stoffen via nerven en vaatbundels uit het blad. En slaat dit in de stam en takken op voor het voorjaar. Dan worden vaatbundels afgesloten met een inwendig kurkje. Soort pleister over de afbreekwond.

Voor veel mensen voelt herfst als een wond. Het leidt tot mistroostigheid en najaarsmoeheid en -depressie. Wetenschappelijke onderzoeken bewijzen dat de natuur heilzaam is voor de depressies. Misschien is dus de oorzaak, de natuur, ook de oplossing?!