ZinTUIgeN is de mooiste tuin van Noord Holland. Eén hectare vol prachtige natuur.

Flora, Mijn tuinblog

Littekens

Littekens

Natuurgekwetter – Week 51 – ‘Cees Verkerke ziet alle aandacht uitgaan naar het beeldschermpje en getwitter. In zijn stukjes ‘natuurgekwetter’ zal hij in maximaal 140 woorden de aandacht proberen om te buigen naar de schoonheid die natuur heet.’

LittekensNiet alleen wij hebben zo onze littekens. Ook de bomen hebben die. Op de plek waar zij hun blad loslaten.

Boven elk litteken zit een knop. Een belofte van nieuwe takken of bloempjes. Maar eerst de winter op een goede manier doorkomen. Vorst is de grote dreiging.

We kennen allemaal de tragische uitdrukking van ‘in de knop sterven’. Dat is de boom zeker niet van plan. Wij halen onze winterjas van stal en duiken daar diep in weg. Of door meerdere laagjes verwarmen we ons maximaal.

Zo ook gaat het met de knoppen. Knopschubben zijn afdekkende velletjes ter bescherming. Onder deze schubben zitten complete minitakken of –bloemknoppen. De schubben beschermen, behalve tegen koude, tegen beschadiging, vochtverlies en insectenvraat.

Maar er hangt meer in de kledingskast. Heerlijk vochtafsluitend hars of warme beharing als een bontkraag. Wel namaak natuurlijk!