ZinTUIgeN is de mooiste tuin van Noord Holland. Eén hectare vol prachtige natuur.

Mijn tuinblog, Vogels

Schermutselingen…

territoriumstrijd

Natuurgekwetter – Week 32 – ‘Cees Verkerke ziet alle aandacht uitgaan naar het beeldschermpje en getwitter. In zijn stukjes ‘natuurgekwetter’ zal hij in maximaal 140 woorden de aandacht proberen om te buigen naar de schoonheid die natuur heet.’

territoriumstrijd Herrie om de vijver! Twee ijsvogels luid roepend achter elkaar aan. Als schaatsers die hun rondjes maken op de ijsbaan. Dan landen beiden op de tak boven het water. Zenuwachtig schuiven ze kleine stapjes naar elkaar toe. Tot dertig centimeter. Reageren op elke beweging van de ander.

Ineens veranderen ze van positie. Opnieuw opgewonden stapjes naar elkaar. Als magneten die aantrekken en afstoten. Eén vliegt naar een andere tak. Daar vandaan een aanvalsvlucht. De andere ijsvogel heft vleugels op en maakt zich groter. Rakelings langs elkaar. Weer samen op de tak met dezelfde rituelen.

Plotseling vliegen ze achterelkaar aan hoog boven de tuin. Agressief roepen. Uren later verderop in de tuin hoor en zie ik ze nog overtrekken. Ook de dag daarna. De dag daarna is het eindelijk rustig. Een ijsvogel vist vanaf de tak. Nieuwe bewoners met kinderwensen??