ZinTUIgeN is de mooiste tuin van Noord Holland. Eén hectare vol prachtige natuur.

Flora, Mijn tuinblog

Schoonheid en lelijkheid

Open Tuindagen

Natuurgekwetter – Week 23 – ‘Cees Verkerke ziet alle aandacht uitgaan naar het beeldschermpje en getwitter. In zijn stukjes ‘natuurgekwetter’ zal hij in maximaal 140 woorden de aandacht proberen om te buigen naar de schoonheid die natuur heet.’

Open TuindagenElke tuin herbergt schoonheid. Over mooi valt niet te twisten. Begin ik ook niet aan. Voor je het weet heb je ruzie.

Ik herinner mij nog de vuurpijlen (kniphofia) die in de tuin stonden toen wij dit huis kochten. Ik grilde er van. Hoe kun je zoiets ooit mooi vinden?

Toch ben ik met oordelen veel voorzichtiger geworden. Een oordeel sluit mij af om steeds opnieuw, als een eerste keer, te kijken en je te verwonderen. Het sluit de kans uit dat mijn mening verandert. Het blokkeert. Het maakt natuurlijk ook niet uit of ik iemands tuin mooi vind. Dat maakt juist het leven zo mooi. De verscheidenheid aan smaak.

Met een lach zie ik in gedachten ineens allemaal tuinen voor mij die precies hetzelfde zijn. Maar zonder lelijk kan ik niets mooi vinden… Gelukkig, want sommige planten vind ik toch afschuwelijk…