ZinTUIgeN is de mooiste tuin van Noord Holland. Eén hectare vol prachtige natuur.

Flora, Mijn tuinblog, Overige fauna

Koekoekshommel…

gewone-koekoekshommel1

Natuurgekwetter – Week 33 – ‘Cees Verkerke ziet alle aandacht uitgaan naar het beeldschermpje en getwitter. In zijn stukjes ‘natuurgekwetter’ zal hij in maximaal 140 woorden de aandacht proberen om te buigen naar de schoonheid die natuur heet.’

gewone-koekoekshommel1Jaren geleden keek ik de dvd ‘Traveling birds’. Je vliegt als het ware met mee met de vogels tijdens de trek. Je ziet de wereld onder je veranderen.

Toch is niet dat wat me is bijgebleven. Ergens in het begin zie ik een koekoek het ei uit kruipen. Op vernuftige wijze werkt ze meteen de andere eieren het nest uit. Tragedie!

Ik kom hierop omdat Yvonne Stokman, mede IVN-natuurgids, deze week zigzaggend door mijn tuin beweegt.  Ze fotografeert hommels voor haar lessen op school. Ik krijg een foto van een koekoekshommel.

U leest het goed. Het koekoeksgedrag is bij veel soorten hetzelfde. De koekoekshommel sluipt een hommelnest binnen, vermoordt de koningin en legt in korte tijd veel eitjes. Werkster zorgen voor de koekoeksjongen… Het schijnt ook bij mensen voor te komen. Een mooie oplossing in deze economisch slechte tijden?