ZinTUIgeN is de mooiste tuin van Noord Holland. Eén hectare vol prachtige natuur.

Flora, Mijn tuinblog

De sleutel naar de hemel?

sleutel naar de hemel - zintuigen heerhugowaard

Natuurgekwetter – Week 41 – ‘Cees Verkerke ziet alle aandacht uitgaan naar het beeldschermpje en getwitter. In zijn stukjes ‘natuurgekwetter’ zal hij in maximaal 140 woorden de aandacht proberen om te buigen naar de schoonheid die natuur heet.’

sleutel naar de hemel - zintuigen heerhugowaard

Dit is een loflied op de sedum. Een tuin zonder sedum kan ik me niet voorstellen! Sedum meldt zich na de winter met beloftevol frisgroen blad. Langzaam kleurt het naar paarsberijpt. Het blad is vettig en de plant wordt tegenwoordig op daken als isolatiemateriaal gebruikt. Een traktatie om zoiets op je dak te hebben.

De bloemen? Vlinders zijn er gek op! Ik zag er vorige week nog twee gehakkelde aurelia’s bovenop zonnebaden. In de herfst past sedum zich aan als een kameleon aan kleuren om zich heen, Het verkleurt naar dieprood als wijn. Als de kleuren van de andere planten doven straalt de sedum nog.

Tot slot als de winter de fraaie overblijfselen bepoedert met sneeuw is het weer genieten! Heb ik iets teveel gezegd? In de volksmond heet de plant hemelsleutel. Nu begrijpt u, dat is niet voor niets!