ZinTUIgeN is de mooiste tuin van Noord Holland. Eén hectare vol prachtige natuur.

Mijn tuinblog, Vogels

Herfst en winter – Vogels voeren?

De gaaien voeden de muizen met hazel- en walnoten

De gaaien voeden de muizen met hazel- en walnoten

Rond mijn natuurlijke vijver staan de bomen naar mij te wuiven in de harde herfstwind. Ik groet ze terug. Bladeren dwarrelen naar beneden als straks de sneeuwvlokken. Als lokroep voor de vogels heb ik allemaal besdragend struweel aangepland. En nu zijn daar de bessen van de vlier, meidoorn, lijsterbest en sleedoorn en de elzenpropjes.

 

De gaaien voeden de muizen met hazel- en walnoten

De gaaien voeden de muizen met hazel- en walnoten

Het werkt en niet alleen grote groepen koperwieken en kramsvogels struinen door de struiken. Ze eten de struiken systematisch helemaal kaal en gaan op weg naar de volgende struik. De tactiek van de verschroeide aarde… En hun geluid ‘tjak, tjak’ maakt dat ik niet hoef te kijken om te weten dat de zomer ver achter ons ligt.

De natuur herbergt talloze wonderen die maar heel soms herkend worden. De bessen van de sleedoorn blijven in de herfst nog onaangeroerd. Daar moet de vorst overheen voordat ze smakelijk genoeg zijn. Zo zorgt de natuur ervoor dat er juist als het nodig is, in de tijd van vorst, ook nog bessen zijn. Mooi is het te zien hoe de natuur zo voor haarzelf zorgt.

Zo is prachtig dat de gaaien hun hazelnoten met duizenden (soms wel 3000 per jaar) verplaatsen van bos naar schuilplek voor de winter. Maximaal vijf per vlucht… De noten worden verscholen onder struiken en hopen met bladeren.

Dit is het prachtige van de kringloop want de muisjes krijgen keurig hun wintervoorraad gebracht door de gaaien. In mijn tuin vind ik dan ook vaak aan de voet van de planten de leeggegeten hazelnoten. De kleine muizentandjes zijn duidelijk zichtbaar. Kleine wonderen of zijn het juist grote?!

Bonte Specht Zintuigen

De grote bonte specht op de voedertafel

Het voeren van de vogels is niet alleen fijn voor de vogels. Insecten verschuilen zich of gaan dood en zaden zijn er weinig meer. Het is vooral ook een traktatie voor uzelf. Vaak vanuit de luie stoel kun je de mooiste vogels aan de pindasliert of vetbol zien hangen of op de voedertafels zien ruziemaken. Want ruziemaken kunnen ze. Snel een hapje nemen om direct daarna weer verjaagd te worden. Een af en aan vliegen.

Wat kunt u ze voeren? In veel winkels kunt u zaadmengsels vinden die voor tuinvogels geschikt zijn of pindaslierten of vetbolletjes. Maar vooral ook leuk om (klein)kinderen zelf te maken.

Gebruik beslist geen zacht vet zoals boter of olie. Water is belangrijk om te drinken en te badderen. Melk is niet goed! Het hoogtepunt voor mijzelf zijn de staartmeesjes die de voedertafel bezoeken en de grote bonte specht met zijn brandweerrode kop en stuit. Ik kan mij er nu al weer op verheugen ze weer te zien in mijn luie stoel voor het raam. Herfst of winter? Wie klaagt daarover? Het is juist geweldig, kom maar op!