ZinTUIgeN is de mooiste tuin van Noord Holland. Eén hectare vol prachtige natuur.

Flora

Kiezen we voor schoonheid of lelijkheid?

De Zintuigen Tuin - Cees Verkerke

De gehakkelde aurelia op de vlinderstruik.

Terug van vakantie stap ik de auto uit en loop meteen de tuin in! Vooraf weet ik al wat er gaat gebeuren. Ik kijk mijn ogen uit over hoe alles is gegroeid. Al was ik slechts twee weken niet hier… tegelijk besef ik dat ik eigenlijk het hele jaar bezig ben met het terugdringen van het groen. Terug jullie naar je hok! Een paar jaar in het bloemenweiland niet de opschietende elzen trekken en er staat een heus beginnend bos! Tuinieren is vooral het opdringende groen beteugelen. Niets meer en niets minder.

De Zintuigen Tuin - Cees Verkerke

De gehakkelde aurelia op de vlinderstruik.

Ik kijk naar mijn tuin alsof ik er voor het eerst kom, dat is het voordeel als je langer er niet geweest bent. Eigenlijk realiseer ik mij dat de tuin niets anders is dan een reden om alle insecten, vogels, egels en dieren te lokken en geen doel op zichzelf! Ik kom bij mijn vlinderstruikenlaantje en daar zie ik een vlinder die ik nog nooit gezien heb! Zijn oranje vleugels bewegen razendsnel op en neer. Ik zie zijn  zwart witte staart maar het bijzondere is dat hij een lange spriet in het bloempje steekt. Dit kan niet missen, dit is een kolibrievlinder! Houd eens even op, ik ben net thuis en dan dit….!

Dit gaat om schoonheid. Grote schoonheid en tomeloos genieten! De natuur strooit er mee voor wie het wil zien. Ook merk ik op, na twee weken absolute verlatenheid in Wales, het tegenovergestelde van schoonheid, namelijk lelijkheid. De mens heeft een aantal afschuwelijke geluiden gemaakt. Een motor die met brullende geluid 120 km over de Beukenlaan voorbij dendert… of de schoten op hazen in de verte van jagers (doden is altijd lelijk). Mijn maag draait zich om, zo’n prachtige creatie dat om een drogreden (met altijd hun valse alibi om maar te kunnen jagen) moet sterven… En ook de vliegtuigen die boven de tuin hun draai maken richting Schiphol. Laten we geen lelijkheid maar schoonheid maken als mens! Zijn wij daartoe niet op aarde?!

Ik  sluit me af en kruip in mijn tuin. Ik zie her en der de grauwe vliegenvanger uit zijn boom duiken en buitelingen achter een vliegje aan maken. De sedum verkleurt en luidt bijna onzichtbaar het najaar stiekem in  maar ook nieuwe lentegroene bladeren van de geraniums en vrouwenmantel. Voordat we op vakantie gingen snoeien we ze tot bijna aan de grond. Nu al weer fris groen blad en tijdens de opendag al zeker weer bloemen! De bijen zoemen rond, vlinders dartelen van bloem naar bloem, de lijster trekt een worm uit het gras. Ik ben weer blij hier te zijn en kijk mijn ogen uit. Altijd op zoek naar de schoonheid!