ZinTUIgeN is de mooiste tuin van Noord Holland. Eén hectare vol prachtige natuur.

Flora, Overige fauna, Vogels

Vechten in de tuin…

Tegenover mij een bos, de Waarderhout, vol met oude bomen en de grote bonte specht kiest onze tuin uit om zijn nest te maken!

Elke tuin verdient een kroon! Bij ons vind je die als verbindingselement tussen de vier prachtige borders bordervol (ik permitteer mij deze flauwe grap) met bloemen. De borders zien er nu uit als een vaas waarin een bos bloemen is gaan groeien en aan alle kanten over de randen gulpt.

Deze kroon trekt alle aandacht naar zich toe: en terecht!

De bloemen vechten met elkaar voor het zonlicht en de aandacht en hangen over het pad. Geranium in vele soorten en kleuren, Zeeuws knoopje,  de daglelie, silene, pimpernel en de euphorbia spelen kruip door sluip door met elkaar. Zomerse uitbundigheid in de staart van de lente.

O ja, de kroon! In het midden van dit kleurengeweld hebben wij een rotonde gemaakt van vrouwenmantel. In het begin slechts kleine polletjes en nu een extreme uitbundigheid in het geel. Deze kroon trekt alle aandacht naar zich toe en terecht! In de ochtend wordt de dauw in zilveren druppels door de kleine haartjes op het blad vastgehouden.

Tegenover mij een bos, de Waarderhout, vol met oude bomen en de grote bonte specht kiest onze tuin uit om zijn nest te maken!

Vroeger vermoedde alchemisten dat deze plant de extracten in zich had om alles in zilver om te buigen. Als ik in de vroege ochtend naar de prachtige in het zonlicht schitterende druppels kijk begrijp ik deze gedachten, of waren het verlangens, goed. Een kroon met juwelen!

Veel vogels zijn al weer aan hun tweede broedsel begonnen. De afgelopen tijd is het vooral een af en aanvliegen naar de nesten. Alle voorzichtigheid werd vergeten zo ook bij een paartje grote bonte spechten. Bij het eerste licht begint de zoektocht naar voer voor de jongen totdat de schemering er een einde aan maakt.

Hoe houden die ouders dat vol? Ze vliegen af en aan. Vanuit mijn kantoor heb ik een prachtig zicht op het spechtengat in de witte abeel. De jongen worden steeds groter en op het laatst hangen ze zichtbaar uit het gat met hun rode voorhoofden. Dat speelt zich allemaal voor mijn ogen af. Mijn werk heeft er zeker onder te leiden… Tegenover mij een bos, de Waarderhout, vol met oude bomen en de grote bonte specht kiest onze tuin uit om zijn nest te maken!

Dit is altijd mijn droom geweest. Een plek, als lokroep, waar zoveel mogelijk dieren zich thuis voelen. Zo’n spechtennest is de grootste waardering voor de tuin die ik me maar kan wensen en kan krijgen!