ZinTUIgeN is de mooiste tuin van Noord Holland. Eén hectare vol prachtige natuur.

Vreemde zaken

Hoopvolle verschijning

Natuurgekwetter – editie nummer 4  – ‘Cees Verkerke ziet alle aandacht uitgaan naar het beeldschermpje en getwitter. In zijn stukjes ‘natuurgekwetter’ zal hij in maximaal 140 woorden de aandacht proberen om te buigen naar de schoonheid die natuur heet.’ .

Jaren geleden had ik een tuinhulp. Hij was in opleiding  bij de Groenschool. Bezorgd kwam hij naar mij toe.

Ik moest meekomen want hij had een boom gevonden waar het niet goed mee ging… Dat klonk verontrustend dus ik met hem mee naar de boom, een vleugelnoot. Hij wees verontrust naar de groene schimmelplekken op de schors.

Naast gewoon mos zag ik prachtige korstmossen. Een korstmos is een bijzondere samenwerking tussen schimmel en een alg. De alg helpt de schimmel en andersom. Samen kunnen ze wat ze alleen niet kunnen, dat noemen ze een symbiose. Beiden hebben er voordeel van. Zo kunnen ze samen op plekken, bijvoorbeeld stenen, groeien die anders onmogelijk zouden zijn en samen ook suikers als voedsel aanmaken.

Ze zijn wel erg gevoelig voor luchtverontreiniging. In plaats van zorg is het verschijnen van korstmos daarom meesstal juist hoopvol!

%d bloggers liken dit: