ZinTUIgeN is de mooiste tuin van Noord Holland. Eén hectare vol prachtige natuur.

Flora, Vreemde zaken

Meterslang onderaards vlezige uitlopers…

Natuurgekwetter – editie nummer 39 – ‘Cees Verkerke ziet alle aandacht uitgaan naar het beeldschermpje en getwitter. In zijn stukjes ‘natuurgekwetter’ zal hij in maximaal 140 woorden de aandacht proberen om te buigen naar de schoonheid die natuur heet.’

De boom staat prachtig solitair in het bloemenweiland. Zo wordt hij gezien. Zijn ruige schors hebben prachtige groeven als rimpels. Plukken korstmos als haar op zijn borst. Ook de naam is prachtig; vleugelnoot.

De zaden (zeg maar de noten) bengelen aan slingers in de boom en hebben twee vleugeltjes. Hulp om zover mogelijk van de boom te waaien. Als een kind dat het huis verlaat om een eigen leven te beginnen.

In de jaren zeventig wordt de vleugelnoot in plantsoenen geplant maar toen de groenvoorziening doorkreeg waar en hoe de boom overal rondom tevoorschijn kwam is men daarmee snel gestopt. Terecht. Onderaards uitlopers kom ik 30 meter verder in mijn borders tegen.

Ik graaf meterslange vlezige uitlopers uit om de boom tot bedaren te brengen. Strijden tegen hem om zijn schoonheid te behouden. Ja, zoiets noemen ze soms tuinieren!

 

%d bloggers liken dit: