ZinTUIgeN is de mooiste tuin van Noord Holland. Eén hectare vol prachtige natuur.

Mijn tuinblog

Slakkenproject van me-vrouw Els

Natuurgekwetter – editie nummer 24 – ‘Cees Verkerke ziet alle aandacht uitgaan naar het beeldschermpje en getwitter. In zijn stukjes ‘natuurgekwetter’ zal hij in maximaal 140 woorden de aandacht proberen om te buigen naar de schoonheid die natuur heet.’

Sommige tuinliefhebbers staan op het punt hun tuingereedschap in de wilgen te hangen. Wanhopig door slakken.

Hosta’s zonder slakken leidt onherroepelijk tot de vraag ‘hebben jullie geen slakken’? Iedereen heeft slakken. Die maken onmiskenbaar onderdeel uit van de natuur.

Vooral is het moeilijk kleine plantjes door hun eerste fase te krijgen. Wie kent niet zijn verbijstering als je bij de nieuwe stekjes kijkt en ze totaal verdwenen zijn. Beter kijken maakt alles duidelijk: slakken.

Sommige planten wil de eigenwijze tuinier, waaronder ik, zo graag dat je blijft proberen. Tevergeefs. Ik denk aan de stekjes rode zonnehoed en lupines in mijn geval.

Tuinliefhebbers geven elkaar toverformules. Strooi stukjes schelp rondom, koffieprut. Het kan nog gekker; slakkentape, koper. Koop in ieder geval geen chemische bestrijdingsmiddelen. Me-vrouw Els heeft het ontdekt. Schapenwol rond de lupinestekjes. Totdat ze groot genoeg zijn.

Ik houd u op de hoogte…

%d bloggers liken dit: