ZinTUIgeN - voor liefhebbers van groei en bloei!

ZinTUIgeN is de mooiste tuin van Noord Holland. Eén hectare vol prachtige natuur.

Mijn tuinblog, Vreemde zaken

Wat is (nog) natuur?

Natuur

Natuurgekwetter – Week 29 – ‘Cees Verkerke ziet alle aandacht uitgaan naar het beeldschermpje en getwitter. In zijn stukjes ‘natuurgekwetter’ zal hij in maximaal 140 woorden de aandacht proberen om te buigen naar de schoonheid die natuur heet.’

Een vraag om je hoofd op te breken. Misschien ‘alles waar de mens zich niet mee bemoeit’? Dat vind ik een mooie!

Als de mens zich ergens mee bemoeit raakt al snel de balans verstoord.

En mijn tuin dan? Ik ben daar nogal een bemoeial. Planten hier, snoeien daar. Nergens natuur dus? Ik noem mijn tuin een ‘natuurreservaat’. Dat klopt dus voor geen meter…? Ik creëer weliswaar aantrekkelijke groene gebiedjes maar dat is dus geen natuur. Als een egel daar zijn jongen werpt of een zwartkop een nest bouwt. Ja, dat is dan wel weer natuur?

Ligt de grens daar waar ik stop en de planten en dieren zelf verder gaan? Hmmm, natuur… Als dat zo is zal ik vaker minder actief in de tuin moeten zijn. Deze definitie klinkt niet eens zo heel vervelend…

Reageren is niet mogelijk

Thema door Anders Norén

%d bloggers liken dit: