ZinTUIgeN is de mooiste tuin van Noord Holland. Eén hectare vol prachtige natuur.

Mijn tuinblog

Ringen

Natuurgekwetter – Week 5 – ‘Cees Verkerke ziet alle aandacht uitgaan naar het beeldschermpje en getwitter. In zijn stukjes ‘natuurgekwetter’ zal hij in maximaal 140 woorden de aandacht proberen om te buigen naar de schoonheid die natuur heet.’

De grote es is gesloopt vanwege de essenziekte. Niet helemaal tot aan de grond. Een flink stuk stam blijft staan. Om tegenop te zien.

De schors van de boom is een soort huid zodat de boom niet uitdroogt. Achter deze schors wordt de boom steeds dikker. Net als bij heel veel mensen komt er elk jaar een laagje bij.

Bij een boom noemen we dat jaarringen. Bij mensen niet. De schors gaat meestal rimpelen, net als de huid bij mensen. Beiden vind ik prachtig. Een teken dat de jaren geleefd zijn…

Alleen achter de schors zit het leven, namelijk de bast waarin de sapstromen lopen. Ik zaag een ring rondom de stam. De sapstromen stoppen. De boom kan niet meer uitlopen. Erg? Als er ergens leven is dan is het wel in dood hout! Volgende week meer. Over het leven na de dood.