ZinTUIgeN is de mooiste tuin van Noord Holland. Eén hectare vol prachtige natuur.

Mijn tuinblog

Lork van een boom

Pleister op de wond

Natuurgekwetter – Week 49 – ‘Cees Verkerke ziet alle aandacht uitgaan naar het beeldschermpje en getwitter. In zijn stukjes ‘natuurgekwetter’ zal hij in maximaal 140 woorden de aandacht proberen om te buigen naar de schoonheid die natuur heet.’

LorkBladeren storten naar beneden. Wind speelt er mee. Waait het op hopen. Soms zie ik bladeren ronddraaien alsof ze gevangen zijn in een orkaanslurf. Bomen staan in hun nakie. Als je dennen, sparren en coniferen plant heb je toch nog groen in de tuin. Kunnen vogels, ook in de winter, schuilen voor wind en regen. Of een jagende sperwer…

Een van de mooiste naaldbomen vind ik de larix. Ze noemen hem ook lork. Dat klinkt als een scheldnaam. Een beetje terecht want hij komt uit het geslacht van de coniferen. Ik vind coniferen doorgaans saai en plomp.

Tegenovergestelde van de larix. Die heeft niet zoals onze kerst(sparren)boom de naalden verspreid op de takken. Nee, ze maken een kringetje. In de herfst worden de naalden opvallend geel en vallen… Een uitzondering. Dat is ook wat. Dat schiet als vogelschuilplaats dus niet op.