ZinTUIgeN is de mooiste tuin van Noord Holland. Eén hectare vol prachtige natuur.

Mijn tuinblog, Vreemde zaken

Mimicry?!

Natuurgekwetter – Week 35 – ‘Cees Verkerke ziet alle aandacht uitgaan naar het beeldschermpje en getwitter. In zijn stukjes ‘natuurgekwetter’ zal hij in maximaal 140 woorden de aandacht proberen om te buigen naar de schoonheid die natuur heet.’

Bijen bloemDe ransuil op het grote schilderij kijkt uit op bloeiende distelbollen. Distelbollen zijn niet alleen mooi in je tuin. Nee, ze zitten altijd vol met insecten. Je hoeft er weinig voor te doen. Je staat erbij en kijkt er naar. Er valt veel te genieten. Regelmatig ga ik even kijken.

Nu zitten er twee brave zweefvliegen op die er uitzien als gevaarlijke wespen. Dat afschrikverschijnsel heet mimicry. Op internet zoek ik zijn naam.

Het is geen alledaagse zweefvlieg en heet ‘stadsreus’. Ja, groot is ie. De larve leeft in een wespennest. Een wonder dat hij niet als indringer herkend en gedood wordt door de wespen. Hij voedt zich met afval van dode wespenlarven en stervende wespen.

Wij verkleden ons ook om vaak een ander bang te maken. Meestal met uniformen. Belanden we daarmee dan ook niet vaak in een wespennest…?