ZinTUIgeN is de mooiste tuin van Noord Holland. Eén hectare vol prachtige natuur.

Mijn tuinblog, Vreemde zaken

Boombank

Boombank

Natuurgekwetter – Week 28 – ‘Cees Verkerke ziet alle aandacht uitgaan naar het beeldschermpje en getwitter. In zijn stukjes ‘natuurgekwetter’ zal hij in maximaal 140 woorden de aandacht proberen om te buigen naar de schoonheid die natuur heet.’

BoombankMe-vrouw Els moet erg lachen! Ze ziet alle plankjes uit de doos komen. Met elkaar moeten die een boombank vormen. U weet wel. Zo’n aaneengesloten ronde bank om de stam. Me-vrouw Els kent mijn handigheid.

Dat ik ook lach komt doordat ik mijn doorzettingsvermogen ken. We lachen samen wat af me-vrouw Els en ik… Natuurlijk staat de boombank nu om de kastanjeboomstam. Het is allemaal te doen om die echte verkoelende schaduw en het is het waard. Nergens is het bij zinderend heet weer lekkerder dan onder een boom.

Een boom is een soort airco. Het verdampt via het blad heel veel water. Het blad koelt daarmee af. Koude lucht is zwaarder en zakt langs de boom naar beneden. Een afkoelende stroom ontstaat. Alleen nog een bankje er onder en wachten op de verzengende hitte die de zomer brengt!