ZinTUIgeN is de mooiste tuin van Noord Holland. Eén hectare vol prachtige natuur.

Mijn tuinblog

Slangen?!

ZinTUIgeN - Heerhugowaard - open tuin

Natuurgekwetter – Week 38 – ‘Cees Verkerke ziet alle aandacht uitgaan naar het beeldschermpje en getwitter. In zijn stukjes ‘natuurgekwetter’ zal hij in maximaal 140 woorden de aandacht proberen om te buigen naar de schoonheid die natuur heet.’

ZinTUIgeN - Heerhugowaard - open tuinToen ik de natuurlijke poel ging aanleggen vroeg ik om wat advies bij Rutger Polder. Toen hoofd tuinman van de prachtige VSM-tuinen in Alkmaar (‘doorgestart als www.hortusnaturalis.nl, ga kijken!). Rutger adviseerde mij een ijsvogelwandje aan te leggen. Een ideale plek voor de ijsvogel om te broeden. Ik moest glimlachen. Een ijsvogel in mijn tuin in Heerhugowaard??? Niet dus.

Inmiddels is de ijsvogel een heel regelmatige bezoeker die mijn hoofd altijd weer op hol brengt. En dus toch maar dat wandje gemaakt… Tijdens het bezoek van Groenbeheer van de gemeente vraagt een hovenier of ik ook een broeihoop voor ringslangen heb. Een broeihoop is een hoop organisch afval, grof en fijn. Een ideale rust-, voortplantings- en overwinteringsplek voor zoogdieren, reptielen en amfibieën.

Ik  wil glimlachen maar ineens denk ik aan Rutger. Ik zeg ‘die ga ik maken!’. Ringslangen? Zeg nooit nooit!