ZinTUIgeN is de mooiste tuin van Noord Holland. Eén hectare vol prachtige natuur.

Mijn tuinblog

Muur met gleuf…

De zintuigentuin Heerhugowaard

Natuurgekwetter – Week 34 – ‘Cees Verkerke ziet alle aandacht uitgaan naar het beeldschermpje en getwitter. In zijn stukjes ‘natuurgekwetter’ zal hij in maximaal 140 woorden de aandacht proberen om te buigen naar de schoonheid die natuur heet.’

De zintuigentuin HeerhugowaardAls ik in een kloostertuin of ommuurde tuin loop voel ik daar de magie. Omsloten door muren die de warmte vasthouden en de wind buiten. Het mooist is een toegang door een piepend gietijzeren hek. Dan daarna ineens oog in oog met de omarmde groentinten en kleuren van de bloemen. Een bijzonder leefgebied voor planten en dieren. Op de muren groeien breekvarentjes, (kors)mossen en soms bloeiende planten. In de muur zitten soms metselbijen of andere dieren.

Ik vertel dit omdat wij om onze kweektuin ook een muur hebben laten metselen.  Inderdaad met piepende toegangspoortjes! In de muur veel kieren en gaten. Lokroep voor insecten. Ook een grote ruimte tussen de stenen in de hoop op vleermuizen. Veel hopen dus. En wat ben ik blij nu ik vanmorgen de eerste mosjes boven op stenen zie zitten. De muur komt tot leven!