In Natuurgekwetter vertelt Cees Verkerke over belevenissen in zijn tuin en de natuur daarom heen. Kleine verhalen van maximaal 140 woorden.
Vroeger werd een tuin ‘winterklaar’ gemaakt. Dat hield zoveel in als alle oude planten bij de voeten neerhalen en afvoeren. Grond omspitten. Wat overbleef was een kale vlakte. Dat is met de wetenschap van nu achterhaald.
Elke tuinliefhebber weet dat de winter overblijvende planten een belangrijke rol spelen. Zo kunnen insecten, eitjes en poppen de koude overleven. Bovendien zijn oude plantresten en bladeren fijne schuilplaatsen voor muisjes, egels en bunzings. Ook isoleert een laag afstervende planten tegen doodvriezen.
Bovendien zijn de silhouetten van de overblijvende planten soms zo mooi. Vooral na wat vorst of poedersneeuw. De winter en de tuin zorgen samen voor de mooiste vormen. Met het verteren van de oude plantenresten wordt de grond ook nog eens gevoed met voedingstoffen. Een mooie kringloop. Hoef je niets voor te doen. Juist nietsdoen helpt.
En dat vindt iedereen leuk!