ZinTUIgeN is de mooiste tuin van Noord Holland. Eén hectare vol prachtige natuur.

Seizoenen

Praatje slak

In Natuurgekwetter vertelt Cees Verkerke over belevenissen in zijn tuin en de  natuur daarom heen. Kleine verhalen van maximaal 140 woorden.

Een tijdje geleden was het onderwerp in het NPO-journaal van acht uur en tussen tuinliefhebbers. De enorme slakkenexplosie.

Met name de naaktslakken. Voor sommigen is de lol er helemaal af. Het is ook ronduit frustrerend om zaadjes op te kweken, te verspenen en uit te zetten in de tuin en de volgende ochtend niets meer van de jonge aanplant terug te vinden. De slakkenomstandigheden zijn dit jaar voor slakken optimaal; bijzonder vochtig en warm.

Er wordt naarstig gezocht naar oplossingen om de slakken uit het jonge groen te houden. Lastig, zeker als je dat dan ook nog met mededogen en zonder gif wilt doen. Ik schrik van de meeste ‘oplossingen’. Zo vertelde iemand slakken door te knippen, of in bier te verdrinken.

Wat wel te doen? Wij vangen ze en zetten ze uit in het bos in de wetenschap dat er geen gewetensvolle oplossing bestaat.