ZinTUIgeN is de mooiste tuin van Noord Holland. Eén hectare vol prachtige natuur.

Seizoenen

Ten aanval!

In Natuurgekwetter vertelt Cees Verkerke over belevenissen in zijn tuin en de  natuur daarom heen. Kleine verhalen van maximaal 140 woorden.

In het park achter ons huis leeft een knobbelzwanenechtpaar. Trouw tot aan de dood. Als een mes snijden ze samen door het water.

Het mannetje neemt zijn gezinshoofdrol serieus. Zeker in het voorjaar. Als ik bezig ben in de tuin hoor ik hem af en toe woedend op het water slaan. Een hond of persoon die te dichtbij komt? Erger wordt het als het echtpaar een nest bouwt en gaat broeden. Meestal naast het pad of bruggetje.

Het vrouwtje broedt en het mannetje beschermt het nest. Sissend blaast hij voorbijgangers toe. Die stoppen en draaien meestal om. Naarmate de eieren langer bebroed of uitgekomen neemt de agressie toe. Ik zie voor mijn ogen de zwaan tegen de kant blazend omhoog klimmen en aan de andere kant een booster langskomen. Stoïcijns rijdt hij voorbij… De zwaan verward achterlatend.

He, zo hoort het spel niet gespeeld te worden…