ZinTUIgeN is de mooiste tuin van Noord Holland. Eén hectare vol prachtige natuur.

Seizoenen

Vogelbosje

In Natuurgekwetter vertelt Cees Verkerke over belevenissen in zijn tuin en de  natuur daarom heen. Kleine verhalen van maximaal 140 woorden.

Twee V’s van de vijf V’s (voedsel en vocht) die gelden als hulpbronnen om vogels in je tuin te lokken zijn de vorige keer aan de orde geweest om van je tuin een vogelbos te maken. Maar er is meer nodig. Veiligheid.

Vogels moeten kunnen schuilen voor hun vijanden zoals katten en roofvogels als een sperwer die als een kogel door de tuin vliegt en ondertussen een vogel kan grijpen. Zet dichte en/of stekelige struiken neer die bij voorkeur ook ’s winters groen zijn en naast als voedselbron als vluchtplaats kunnen gelden. Vuurdoorn, meidoorn, taxus bijvoorbeeld.

Variatie, is de vierde van de vijf hulpbronnen. Inheemse beplanting trekt verschillende insecten en levert voedsel dus maakt van een bosje een vogelbosje! Inheemse soorten trekken soorten die hier thuis horen en daardoor het beste zullen groeien en aantrekkelijk zijn voor vogels en andere diertjes.

Dus die doen!