ZinTUIgeN is de mooiste tuin van Noord Holland. Eén hectare vol prachtige natuur.

Seizoenen

Vogelbos, wat is belangrijk?

In Natuurgekwetter vertelt Cees Verkerke over belevenissen in zijn tuin en de  natuur daarom heen. Kleine verhalen van maximaal 140 woorden.

Het doel is duidelijk. Zoveel mogelijk verschillende vogels lokken naar onze tuin. Nog beter, er een complete beestenboel van maken. Hoe ga ik dat doen?

Daarvoor gelden de ‘ vijf V’s’ als de toverformule. Vijf V’s? Precies! Voortplanting, variatie, veiligheid, voedsel en vocht. De laatste twee spreken voor zich. Veel verschillende voedselbronnen, zoals de meidoorn met bloemen voor de vlinders en bijen en bessen en zaden voor de vogels.

Hoe meer verschillende bomensoorten des temeer verschillende soorten vogels. Bessen van de sleedoornstruik zijn pas lekker als de koude er overheen is gegaan en komen ter beschikking als alle andere bessen inmiddels opgegeten zijn…

Water is niet alleen als voedingsbron noodzakelijk om te drinken, een lage waterschaal is ook geschikt voor een heerlijk waterbad. Zeker in hete perioden zoals we die nu kennen is water een verkoelende noodzaak. Daar weten we zelf ook alles van!