ZinTUIgeN is de mooiste tuin van Noord Holland. Eén hectare vol prachtige natuur.

Seizoenen

Schoonheid van een peer

In Natuurgekwetter vertelt Cees Verkerke over belevenissen in zijn prachtige tuin. Kleine verhalen van maximaal 140 woorden.

Als je regelmatig in musea komt ontdek je dat er heel vaak stillevens geschilderd worden met als onderwerp fruit.

Appels, bananen, peren. Of hele fruitmanden vol. Om fruit levensecht vast te leggen is een ware uitdaging realiseer ik mij wanneer ik mijmerend door mijn tuin banjer. In de ommuurde tuin loop ik tegen mijn gedachtenspinsels op. Stoofperen hangen daar gezellig bij elkaar. Ik probeer te zien en te begrijpen waarom dit onderwerp zo vaak door schilders wordt gekozen.

De vorm is al een begrip; peervorm. Ik volg de prachtige ronde glooiingen naar het steeltje. De schil die als een jas gegoten zit met mooie kleuren en afwisselend ook. Langzaam raakt mijn enthousiasme op drift. Als ik zo zou kijken naar alles wat er groeit in mijn tuin dan wordt het de tocht van de verwondering en verlokking.

Ik ga meteen beginnen!