ZinTUIgeN is de mooiste tuin van Noord Holland. Eén hectare vol prachtige natuur.

Seizoenen

Vier mei

In Natuurgekwetter vertelt Cees Verkerke over belevenissen in zijn prachtige tuin. Kleine verhalen van maximaal 140 woorden.

Bij ons in het gezin vinden we de dodenherdenking op vier mei uiterst belangrijk. Dankbaar stilstaan bij alle mensen die veel hebben gegeven voor onze vrijheid. Realiseren dat vrijheid niet vanzelfsprekend is.

Op vier mei komen mensen daarvoor bijeen. Ik ontmoet, net als vorig jaar, mijn dochter en schoonzoon bij de herdenking en dat maakt mij enorm blij en trots. Om acht uur precies valt de stilte over alle mensen heen. Er klinkt wat wind in de microfoon die openstaat.

De stilte is het startzijn voor de lijster om te jubelen. Dan hoor ik dit jaar voor het eerst een doorklievende schreeuw van de halsbandparkiet, een expansieve exoot, die zich in Nederland probeert te vestigen. De symboliek is prachtig. Er zijn in Nederland veel vluchtelingen op zoek naar  een nieuwe levensplek in vrijheid.

Voor even vraagt de exoot aandacht voor hun aanwezigheid.