ZinTUIgeN is de mooiste tuin van Noord Holland. Eén hectare vol prachtige natuur.

Seizoenen

Ongetemd

In Natuurgekwetter vertelt Cees Verkerke over belevenissen in zijn prachtige tuin. Kleine verhalen van maximaal 140 woorden.

Bij Parkinson neemt de kracht geleidelijk en gestaag af. Het lijkt mij verstandig om, als je dat weet, nu stappen te zetten om het tuinwerk hanteerbaar te houden en straks niet gedwongen te worden dat te doen. Ik bezie de tuin met andere ogen.

Wat kan eenvoudiger, lichter? Maar tegelijkertijd wil ik dat de tuin spannend blijft. Misschien eigenlijk nog wel spannender wordt, maar dus ook het tuinwerk hanteerbaarder. De tuin moet ongetemd zijn. Een combinatie van haar eigen gang gaan en doen wat ik wil. Het moet je doen verrassen.

Alleen het herinrichten is al een avontuur. Minder in een keurslijf meer het natuurlijke avontuur. Het moet niet alleen mezelf verrassen, ook de insecten, vogels en andere dieren. De tuin moet zoemen van het leven, ongetemd en zoveel mogelijk ongeremd. Minder werk meer avontuur.

Spannend, toch!