ZinTUIgeN is de mooiste tuin van Noord Holland. Eén hectare vol prachtige natuur.

Seizoenen

Als een stroopwafel…

In Natuurgekwetter vertelt Cees Verkerke over belevenissen in zijn prachtige tuin. Kleine verhalen van maximaal 140 woorden.

Het is tijd om de composthoop om te scheppen. Best een klus altijd. Als het onderste boven ligt gaat er altijd een viltdeken overheen. Dan kan het daaronder lekker gaan broeien. De beestjes doen de rest.

Tijdens het omgooien krioelen ze in de hoop. Veelbelovend! In de stal haal ik, volgens het jaarlijkse ritueel, de deken op en wil hem over de hoop spreiden. Als ik hem uitvouw ontdek ik een klein nest van en bijenvolkje. Iets groter dan een stroopwafel. Wat een prachtig bouwwerk, met zijn zeshoekige cellen, ronduit een kunstwerk!

Niet voor heel veel eitjes maar het lijkt een succesvol nest van een klein bijenvolkje. De wilde bijen staan onder grote druk van gifspuiters en is er concurrentie van enorme honingbijenvolken. Wel 60.000 honingbijen per kast.

Alleen daarom is het een mooie ontdekking!