ZinTUIgeN is de mooiste tuin van Noord Holland. Eén hectare vol prachtige natuur.

Seizoenen

Herfstkrokussen?

In Natuurgekwetter vertelt Cees Verkerke over belevenissen in zijn prachtige tuin. Kleine verhalen van maximaal 140 woorden.

Als mensen de herfsttijloos nu in bloei zien staan kun je er de donder op zeggen dat dit wordt vervolgd met een opmerking over de zorgelijke klimaatverandering. Krokussen in de vroege herfst. Ja, dat zou een enorme verandering zijn maar dat is het niet…

Het lijken inderdaad erg op krokussen maar zijn dat niet. De natuur neemt ons in de luren. Het bolgewas heet herfsttijloos. De naam herfsttijloos komt van ‘tijdeloos’ omdat deze plant in de herfst bloeit en het blad en de vruchten pas het jaar daarop tevoorschijn komen. Niet zoals dat gebruikelijk in de plantenwereld gaat…

Vroeger werd de herfsttijloos gezien als een toverkruid. Inmiddels weten we dat deze exoot giftig is, voor mens en dier, maar helpt ook als medicijn tegen hartziekten. Alleen is het verschil tussen een werkzame en een giftige dosering is erg klein.

Niet zelf thuis knutselen dus!