ZinTUIgeN is de mooiste tuin van Noord Holland. Eén hectare vol prachtige natuur.

Seizoenen

Waterbeestjes zoeken

In Natuurgekwetter vertelt Cees Verkerke over belevenissen in zijn prachtige tuin. Kleine verhalen van maximaal 140 woorden.

Tijdens de zomervakantie wordt het al een beetje traditie. Me-vrouw Els werkt op de kinderopvang en kinderen vandaar komen op bezoek in onze tuin.

Juf Kim bereidt een heel leuk programmaatje voor. Ter lering en vermaak. Voor het onderdeel waterdiertjes vangen word ik ingeschakeld. Schepnetjes, wasteiltjes en zoekkaarten met naam en afbeelding liggen klaar bij de grote natuurlijke vijver. Na korte uitleg plonsen de kinderen de netjes in het water en verjagen daarmee alle waterdiertjes.

Na nieuwe uitleg wordt er beter geluisterd en het werkt. De eerste vangsten worden trots ingebracht. Kikkervisjes, stekelbaarsjes en zelfs een klein kikkertje. Dat moedigt aan. Libellarven, bloedzuigers, staafwantsen, waterspinnen en -slakken volgen. Kinderen lopen enthousiast en vol verwondering van water naar teil.

Ik kijk en zie ik daar kleine Cees op zijn knieën bij de sloot zitten. Daar waar zijn liefde voor de natuur begon…