ZinTUIgeN is de mooiste tuin van Noord Holland. Eén hectare vol prachtige natuur.

Seizoenen

De naam van de winterkoning

In Natuurgekwetter vertelt Cees Verkerke over belevenissen in zijn prachtige tuin. Kleine verhalen van maximaal 140 woorden.

Winterkoning… Hoe komt zo’n klein vogeltje aan zo’n naam? Daar gaat een prachtig verhaal over.

Vogels maakten voortdurend ruzie over wie hun koning was. De wijze uil riep alle vogels bij elkaar en stelde een wedstrijd voor. De winnaar die het hoogst kon vliegen, zou de koning worden. Dat vonden ze goed. Tegelijk gingen ze van start.

Al snel daalden de kleine vogeltjes. Hoe groter de vogel, hoe hoger hij kwam. Maar allemaal haakten ze af behalve de sterkste roofvogel, de arend. Uitgeput ver boven allen besloot te dalen. Ineens voelde hij gekriebel in zijn nek en een heel klein vogeltje vloog daar vandaan hoger dan de arend nog kon. Eenmaal beneden was er natuurlijk weer ruzie…

De wijze uil greep in met een slimme oplossing; de arend werd de zomerkoning en het kleine bruine vogeltje de winterkoning!

Zo is het gebeurd. Toch?!