ZinTUIgeN is de mooiste tuin van Noord Holland. Eén hectare vol prachtige natuur.

Seizoenen

Praatje over de haag

In Natuurgekwetter vertelt Cees Verkerke over belevenissen in zijn prachtige tuin. Kleine verhalen van maximaal 140 woorden.

De heg, of haag zoals u wilt, is voor vogels een belangrijk natuurelement.

Vroeger waren er veel hagen die als riviertjes door het groene landschap meanderden. En die het  mijn van het dijn scheidde. Vogels konden, verstopt in het groen, veilig op andere plaatsen komen door hagen als meidoorn, taxus, sleedoorn en beukhaag.

Door de zucht naar gemak en verstening van de omgeving zijn er weinig groene heggen meer. Voor afscheiding wordt vaak kant en klare schuttingplaten gekocht. Wat leidt tot grote uniformiteit in het huidige landschap en in de wijken. Ook egels kunnen niet meer van tuin gehinderd door schuttingen.

Maar het mooiste wat verloren is gegaan is het praatje over de haag heen. Een buurvrouw of -man die tijdens de tuinwerkzaamheden even komt bijpraten nu hij/zij je toch ziet. Dat zie ik niemand bij een schutting doen…