ZinTUIgeN is de mooiste tuin van Noord Holland. Eén hectare vol prachtige natuur.

Seizoenen

Traditie van de mistletoe

In Natuurgekwetter vertelt Cees Verkerke over belevenissen in zijn prachtige tuin. Kleine verhalen van maximaal 140 woorden.

Een vreemde traditie. Een maretak aan het plafond hangen en elkaar daaronder kussen.

Het is een teken van vriendschapEn dat past natuurlijk perfect bij de kerstgedachte. De traditie om elkaar te kussen is begonnen in Groot-Brittannië. Het originele gebruik was dat er een besje van het takje mistletoe moest worden geplukt, voordat je de ander mocht kussen.

Deze gewoonte is niet meer in gebruik. Duidelijk is waarom. Je wilt niet al te snel door je voorraad ‘nog te geven kussen zijn’ natuurlijk. Tegenwoordig hebben we al drie kerstdagen en vergeet niet de periode tussen kerst en oud en nieuw! En als Nederlanders zijn we natuurlijk te zuinig om een extra of nieuw takje te kopen…

Als verstokte romanticus zou ik natuurlijk de maretak het liefst zelf in mijn eigen bomen wensen. Goedkope oplossing. Ik zou het huis en tuin er mee volhangen!