ZinTUIgeN is de mooiste tuin van Noord Holland. Eén hectare vol prachtige natuur.

Seizoenen

Winterkoningnest

In Natuurgekwetter vertelt Cees Verkerke over belevenissen in zijn prachtige tuin. Kleine verhalen van maximaal 140 woorden.

In mijn tuin vind ik overal nesten van de winterkoning!

Dat is niet zo vreemd want hij maakt er meerdere. Allemaal even mooi. Het mannetje gaat samen met het vrouwtje de nesten langs en zij mag het nest uitkiezen. Vrijwel altijd is het een rond bolletje met een invlieggat. Ik kom ze op de meest bijzondere plekken tegen. In de stal hangt een bos touw aan een spijker, in het midden een nest…

Een aantal hoefijzers hangen aan een stand en deze worden als een dak gebruikt en daarbinnen wordt het nest gemaakt. Of bij ons Maria-kappelletje met als invliegoptie de golfplaten en aan de achterkant, in het kappelletje, zijn nest. Ook kwamen we hem veelvuldig tegen, vliegend uit onze kas. Hij had zijn nest in een terracottapot gebouwd die hij van de onderkant kon binnenvliegen.

Een indrukwekkend grootse bouwarchitect.