ZinTUIgeN is de mooiste tuin van Noord Holland. Eén hectare vol prachtige natuur.

Seizoenen

Uit mijn top 10!

In Natuurgekwetter vertelt Cees Verkerke over belevenissen in zijn prachtige tuin. Kleine verhalen van maximaal 140 woorden.

Dit is een varen die je in je tuin moet hebben! De naaldvaren (Polystichum aculeatum). Een schoonheid. Groenblijvend, de hele winter door. Een liefhebbersplant.

Mooier wordt het niet wanneer ze licht zijn aangevroren. Zo’n mooi woord, ’aangevroren’. Alsof er op de frêle varen poedersuiker is gestrooid. In de winter kun je de plant goed snoeien. In het voorjaar rolt hij zijn bladeren uit alsof het de staf van Sinterklaas is. Betoverend!

Ik las in de krant, Trouw, over de varen. Het is de duurste varen ooit verhandeld. Rond 1850 had je in Engeland de varengekte. Grote schepen vol kwamen, vanuit de hele wereld, naar London. Voordat ze op de markt terecht kwamen werden ze per opbod vanuit de trein verkocht. Vijfhonderd pond werd betaald, daar kon je in die tijd een dure Londense villa voor kopen.

Het verbaast mij niet eens…