ZinTUIgeN is de mooiste tuin van Noord Holland. Eén hectare vol prachtige natuur.

Seizoenen

Neptunes?

In Natuurgekwetter vertelt Cees Verkerke over belevenissen in zijn prachtige tuin. Kleine verhalen van maximaal 140 woorden. 

De groei van waterplanten in de grote natuurlijke vijver is explosief. Niet alleen drijvende planten als watergentiaan ook in het water groeiende planten als waterpest. De naam zegt eigenlijk genoeg.

Onderhoud is ook in de vijver nodig anders groeit de vijver dicht. Een derde van alle planten moeten er elk jaar uit voor een gezond evenwicht. Waadbroek aan en met grashark het water in. Ik lijk wel op Neptunes.

Er volgt een moeizame klus. Ik zet de grashark in een dichte hoop waterplanten en sleur dit naar en help het op de kant. Rondom de vijver ontstaan grote hopen. Deze blijven minimaal vierentwintig uur liggen. Zo kunnen meegeviste waterdiertjes terug naar de vijver voordat ik de waterplanten afvoer. Ik zie knoepers van waterkevers terugkruipen.

De waadbroek verliest langzaam zijn functie. Het zweet gutst van me af rechtstreeks mijn broek in..

%d bloggers liken dit: