ZinTUIgeN is de mooiste tuin van Noord Holland. Eén hectare vol prachtige natuur.

Seizoenen, Vogels

Eerste feministische ijsvogel?

Natuurgekwetter – editie nummer 10  – ‘Cees Verkerke ziet alle aandacht uitgaan naar het beeldschermpje en getwitter. In zijn stukjes ‘natuurgekwetter’ zal hij in maximaal 140 woorden de aandacht proberen om te buigen naar de schoonheid die natuur heet.’ . Foto is van Lidi de Boer in de tuin gemaakt.

In het najaar en de winter verschijnt het mannetje van de ijsvogel in zijn territorium. Zit wat op een tak boven het water en duikt soms achter een visje aan. Het vrouwtje lijkt opgelost en verdwenen.

Ik lees ergens dat de mannetjes monogaam zijn voor één broedseizoen. Ondankbare rol als vrouwtje. Werk gedaan? Klaar. Over en sluiten maar… Bij me-vrouw Els kom ik er zo vast niet mee weg. Maar bij vogels is het zoals het is.

De vraag is of het hem weer lukt een vrouwtje te lokken voor een nieuw broedseizoen? Dat is niet vanzelfsprekend. Hoe verrukt en verrast ben ik dan ook als ik half februari een verliefd stelletje zie die af en aan vliegen naar de broedwand. Een maand eerder dan anders. Dat belooft wat.

Maar is het niet tijd voor de eerste feministische vrouwtjes-ijsvogel..?

 

%d bloggers liken dit: