ZinTUIgeN is de mooiste tuin van Noord Holland. Eén hectare vol prachtige natuur.

Flora, Seizoenen

Hop is top!

Natuurgekwetter – editie nummer 40 – ‘Cees Verkerke ziet alle aandacht uitgaan naar het beeldschermpje en getwitter. In zijn stukjes ‘natuurgekwetter’ zal hij in maximaal 140 woorden de aandacht proberen om te buigen naar de schoonheid die natuur heet.’

Het klapraampje van de stal staat een kiertje open. Het heeft zijn beste tijd gehad. Verf bladdert en  het hout is verrot. De hop maakt dat niets uit. Met haar explosieve groei, tot wel 10 centimeter per dag, wurmt zij haar uitlopers naar binnen.

Als een echte aap slingert hij zich, met haar wel 6-meter lange uitlopers, een weg. Hop is bestanddeel van het bier. Preciezer gezegd, de lupulinekorrels in de bloem, van de vrouwelijke plant. Ze geven de bittere smaak, bevorderen de houdbaarheid en schuimvorming. Geen bierliefhebber? Je kunt er ook thee van maken!

Hop ruikt lekker en heeft een rustgevend effect. De lange jonge uitlopers kun je eten. Knapperig als taugé.

Hop heeft veel kwaliteiten maar de hopbellen zijn het grootste cadeau. In het vroege najaar bengelen er overal prachtige trossen. Niet eten, drinken of ruiken? Kijken is meer dan genoeg!

%d bloggers liken dit: