ZinTUIgeN - voor liefhebbers van groei en bloei!

ZinTUIgeN is de mooiste tuin van Noord Holland. Eén hectare vol prachtige natuur.

Seizoenen, Vogels

Mijn eigen natuurdocumentaire?

Natuurgekwetter – Week 12 – ‘Cees Verkerke ziet alle aandacht uitgaan naar het beeldschermpje en getwitter. In zijn stukjes ‘natuurgekwetter’ zal hij in maximaal 140 woorden de aandacht proberen om te buigen naar de schoonheid die natuur heet.’

IJsvogelwerkgroep Alkmaar eo is duidelijk over het ijsvogeljaar 2018; ‘wat een tragiek’!

Na topjaar 2017 lijkt er tot eind februari in 2018 niets aan de hand voor de al weer vroeg baltsende ijsvogels. Maar deze winter verrast. Er steekt een langdurig gure Oostenwind op. Men spreekt over de ‘Russische beer’ die er aankomt. Helaas geen woord overdreven. IJzige koude volgt. Even een korte opleving, dan twee weken later weer diep onder de nul. Bijna de gehele kwetsbare ijsvogelpopulatie gaat ten onder. 90% minder jongen…

Bezorgd wordt naar 2019 uitgekeken. Een matige winter helpt. Rondom volgen meldingen van waarnemingen. Ook in mijn tuin is geen twijfel mogelijk. Een verliefd stelletje ijsvogels. Wat een schoonheid. Daarna samen zeer actief met het uitgraven van hun nestgang.

Het gebeurt voor mijn ogen. Het is alsof ik, als een Freek Vonk, mijn eigen spannende natuurdocumentaire ga beleven.

Reageren is niet mogelijk

Thema door Anders Norén

%d bloggers liken dit: