ZinTUIgeN - voor liefhebbers van groei en bloei!

ZinTUIgeN is de mooiste tuin van Noord Holland. Eén hectare vol prachtige natuur.

Flora, Seizoenen

Ze laten hun koppie hangen….

Natuurgekwetter – Week 9 – ‘Cees Verkerke ziet alle aandacht uitgaan naar het beeldschermpje en getwitter. In zijn stukjes ‘natuurgekwetter’ zal hij in maximaal 140 woorden de aandacht proberen om te buigen naar de schoonheid die natuur heet.’

In de volksmond worden Helleborussen wel ‘kerstrozen’ genoemd. Ze bloeien vroeg. Heel soms inderdaad al rond de kerst maar om ze nu meteen zo te noemen. Nee. De bloei gaat pas nu echt van start.

De bloemen zijn romig wit, geel en abrikoos tot roze, donkerpaars. Effen of gespikkeld. Jammer is wel dat ze hun koppie laten hangen, zeker als het koud wordt. Na een nachtvorst liggen ze languit op de grond. Omvergeduwd door de koude. Ze herrijzen weer snel als het warmer wordt.

De bladeren groeien flink. Langzaam overwoekeren ze de schoonheid van de bloem. Tijd voor ingrijpen. Bovendien zie je vaak de bladvlekkenziekte verschijnen. Bladeren snoeien en afvoeren! Kleinzoon Floris helpt, net als vorig jaar, me-vrouw Els met het snoeien. Hele klus maar de moeite waard.

Zonder blad is alle aandacht voor deze bloemjuweeltjes.

Reageren is niet mogelijk

Thema door Anders Norén

%d bloggers liken dit: