ZinTUIgeN - voor liefhebbers van groei en bloei!

ZinTUIgeN is de mooiste tuin van Noord Holland. Eén hectare vol prachtige natuur.

Seizoenen

Knalgroen en luidruchtig

Natuurgekwetter – Week 2 – ‘Cees Verkerke ziet alle aandacht uitgaan naar het beeldschermpje en getwitter. In zijn stukjes ‘natuurgekwetter’ zal hij in maximaal 140 woorden de aandacht proberen om te buigen naar de schoonheid die natuur heet.’ Foto is van Lidi de Boer.

Nieuw jaar, nieuw geluid? Het lijkt wel waar. Ik zit binnen en hoor de onmiskenbaar luidruchtige roep. Snel naar buiten. Ik heb hier lang op zitten wachten. Nu is hij gearriveerd. De halsbandparkiet in mijn tuin.

Langzaam rukt hij steeds noordelijker op. Bij mijn dochter Iris in Haarlem zie/hoor ik ze al enkele jaren rondvliegen. Ook verderop in Heerhugowaard ontdek ik ze al eerder.

Hun kenmerkende gekrijs eist meteen alle aandacht op. Geen twijfel; dit is een halsbandparkiet. Als je er één ziet, zie je er meer. Opvallend knalgroen en luidruchtig. Een heldere rode snavel als van een papagaai waarvan hij een klein neefje lijkt.

Ze jagen andere vogels, zoals spechten, met hun agressie, weg uit hun nestholen. De voedertafels helpen ze de winter te overleven. Het is dus wachten op de eerste halsbandparkiet op de voedertafel. Wel net te laat voor het kerstdiner…

Reageren is niet mogelijk

%d bloggers liken dit: