ZinTUIgeN - voor liefhebbers van groei en bloei!

ZinTUIgeN is de mooiste tuin van Noord Holland. Eén hectare vol prachtige natuur.

Flora, Seizoenen, Vogels

Terugkeer van de ijsvogel

Natuurgekwetter – Week 43 – ‘Cees Verkerke ziet alle aandacht uitgaan naar het beeldschermpje en getwitter. In zijn stukjes ‘natuurgekwetter’ zal hij in maximaal 140 woorden de aandacht proberen om te buigen naar de schoonheid die natuur heet.’

Na een korte stevige vorstperiode afgelopen februari zie ik de ijsvogel niet meer terug. Volgens de IJsvogelwerkgroep Alkmaar zijn meldingen van broedgevallen met maar liefst 90% afgenomen. Een desastreuze vorstperiode… Tot die vorstperiode zit de ijsvogel elke dag op de tak boven het water. Maar de hete zomer is ijsvogelloos.

Ondanks alle andere vogels voelt het alsof de ziel, de geest, uit de tuin is. Totdat… Totdat vier weken geleden ineens weer een ijsvogel op de tak zit! Geweldig! Het is onmiskenbaar een jong van dit jaar. Te zien aan grauwe poten en wat mindere vurige kleuren. Dat komt vanzelf goed. Inmiddels vist hij elke dag en reageert hij territoriaal als een lijster ook op zijn tak plaatsneemt.

Beloftevol… maar de weg is nog lang. Een vrouwtje vinden én vooral de komende winter overleven. De geest is terug!

Reageren is niet mogelijk

%d bloggers liken dit: