ZinTUIgeN is de mooiste tuin van Noord Holland. Eén hectare vol prachtige natuur.

Seizoenen

Een kardinaalsmuts…

kardinaalsmuts

Natuurgekwetter – Week 12 – ‘Cees Verkerke ziet alle aandacht uitgaan naar het beeldschermpje en getwitter. In zijn stukjes ‘natuurgekwetter’ zal hij in maximaal 140 woorden de aandacht proberen om te buigen naar de schoonheid die natuur heet.’

kardinaalsmutsNu het in de tuin nog kaal is, vallen dingen op. Details. Vol bewondering kijk ik naar een struik. Het is de kardinaalsmuts. De naam dankt hij aan de vruchten die op een kardinaalsmuts lijken.

In het najaar verschijnen deze opvallend. Een ongebruikelijke combinatie van oranje en karmijnrood. De rode vruchten springen open en daar zakken oranje zaden uit. Supermooi. Ze vallen op en dat is precies de bedoeling voor de verspreiding. Vogels zijn er dol op.

Ik kom tot stilstand. Hoe vaak komen we tot stilstand? De adrenaline van de drukte van elke dag zorgt dat we maar doorgaan. Ik sta stil en kijk. De takken, nu niet verborgen achter bladeren, lijken wel uit de prehistorie te komen. Ze zijn geschubd als dinosaurussen. Alsof ik eeuwen in de tijd terugkijk… Maar niets daarvan ik zit juist helemaal in het nu!